Δια ζώσης συνεδρία 1.1: Κατευθυντήριες γραμμές, διάρκεια και εργαλεία (Ημέρα 1)

 

teacher-icon-27.png

  • Τύπος: Δια ζώσης συνεδρία, πρόσωπο με πρόσωπο
  • Διάρκεια: 2 ώρες
  • Περιεχόμενο
    1. Έναρξη
    2. Η έννοια του ψηφιακού αλφαβητισμού για την Υγεία
    3. Πρακτικό παράδειγμα
    4. Έρευνα πάνω στις προηγούμενες γνώσεις
    5. Λήξη - ανασκόπηση 1ης ημέρας 

Υλικό

DPTA 1 EL.pdf
Handbook 1_EL.pdf
Module 1 EL.pdf
Module 1 EL.pptx
Διαδικτυακή παρουσίαση Ενότητας 1

Ημέρα 1                                                                                                                                                     

Δράση 1.1.1 Έναρξη

Μόλις οι παρευρισκόμενοι φτάσουν στην τάξη, ο εκπαιδευτής θα παρουσιάσει τον εαυτό του/της. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ποιος θα είναι ο ρόλος του εκπαιδευτή κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ο εκπαιδευτής θα εκπαιδεύσει τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες υγείας. Παρά το γεγονός ότι ο εκπαιδευτής μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με προσωπικά και ειδικά προβλήματα των ασκούμενων στο πλαίσιο ορισμένων δραστηριοτήτων, ο εκπαιδευτής δεν θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο του «γιατρού» που επιλύει όλα τα προσωπικά και συγκεκριμένα ζητήματα υγείας των εκπαιδευομένων. Οι ασκούμενοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αντιμετωπίζουν, στο μέτρο του δυνατού, ερωτήματα σχετικά με τη δική τους διαχείριση της υγείας κατά τρόπο αυτόνομο και ανεξάρτητο.

Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτής θα εισαγάγει το πρόγραμμα Erasmus+ και θα δώσει μια επισκόπηση του σχεδίου: επισκόπηση, στόχοι και χρονοδιάγραμμα όλης της εκπαίδευσης. Ο εκπαιδευτής θα εισαγάγει την ΠΕΔ 1, συμπεριλαμβανομένων των στόχων, των δραστηριοτήτων και του σχεδιασμού. Αυτό (ιδίως η εισαγωγή του προγράμματος Erasmus+) θα γίνει με εύκολο τρόπο, με απλή και κατανοητή γλώσσα, με βάση το εκπαιδευτικό υλικό.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί μια δυναμική για τους ασκούμενους για να συστηθούν. Για την πραγματοποίηση της παρουσίασης, μπορούν να επιλεγούν διάφορες δυνατότητες:

  • Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ήδη ο ένας τον άλλον, μπορεί να ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να κάνουν μια γενική παρουσίαση του εαυτού τους στην υπόλοιπη ομάδα: όνομα, από πού προέρχονται, γιατί ήρθαν σε αυτή τη χώρα, ποια κίνητρα και στόχοι έχουν σχετικά με αυτό το μάθημα, και προσωπικά χόμπι.
  • Σε περίπτωση που οι εκπαιδευόμενοι δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, μπορούν να κάνουν μια παρουσίαση σε ζεύγη και, στη συνέχεια, μια ομαδική παρουσίαση.

Ο στόχος της παρουσίασης των συμμετεχόντων είναι διττός:

  1. Να δημιουργήσει μια φιλική και ασφαλή ατμόσφαιρα.
  2. Να πάρετε μια πρώτη εικόνα για τις συνθήκες των εκπαιδευόμενων με τρόπο που μπορεί να είναι χρήσιμος για τον εκπαιδευτή για το υπόλοιπο του μαθήματος.
  • Διάρκεια: 30 λεπτά
  • Εργαλεία: Ενότητα 1 - 1.1 Εισαγωγή (PPT)

Δράση 1.1.2 Δυναμική ομάδα: Έννοια του ψηφιακού αλφαβητισμού της υγείας

Ο ψηφιακός αλφαβητισμός για την υγεία (DHL) είναι η ικανότητα να αναζητά, να βρίσκει, να κατανοεί και να αξιολογεί πληροφορίες για την υγεία από ηλεκτρονικές πηγές και να εφαρμόζει τις γνώσεις που αποκτήθηκαν για την αντιμετώπιση ή την επίλυση ενός προβλήματος υγείας (WHO Digital Health Literacy, 2017). Η ιδέα αυτή θα παρουσιαστεί με κατ’ εξοχήν πρακτικό, ενεργό και συμμετοχικό τρόπο μέσα από τις διαφορετικές διαστάσεις της.

Από την άποψη αυτή, συνιστάται ο εκπαιδευτής να ξεκινήσει με έναν σύντομο ορισμό (με κατ’ εξοχήν πρακτικό τρόπο, με παραδείγματα) για το τι είναι ο αλφαβητισμός στον τομέα της υγείας. Για τον σκοπό αυτό, θα αναπτυχθούν δύο δράσεις: Για τη Δράση 1.1.2, ο εκπαιδευτής θα καλέσει τους εκπαιδευόμενους να σκεφτούν τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζονται τη δική τους υγεία και αν χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα για να το πράξουν. Αυτό θα γίνει με την υποβολή μιας σειράς ερωτήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ποια είναι, κατά τη γνώμη των ίδιων των εκπαιδευομένων, η αφετηρία τους όσον αφορά τις διαφορετικές διαστάσεις του DHL.

Το συγκεκριμένο σύνολο ερωτήσεων αναπτύσσεται ως εκπαιδευτικό υλικό, αλλά παρουσιάζεται ένα παράδειγμα παρακάτω:

  • Λειτουργικές δεξιότητες: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για σας να:
    1. Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή σας και το πρόγραμμα περιήγησης ιστού;
    2.  να δείξει/διδαχθεί αυτό σε άλλους/να καθοδηγήσει κάποιον άλλο να το κάνει.
  • Δεξιότητες περιήγησης: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρείτε το αυτό που ψάχνεται μέσω διαδικτύου;
  • Αναζήτηση πληροφοριών: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο; (σχετικά με θέματα υγείας, συγκεκριμένες ασθένειες κ.λπ.) Θα λέγατε ότι ξέρετε πώς να αναζητήσετε πληροφορίες στο διαδίκτυο;
  • Αξιολόγηση της αξιοπιστίας: Όταν ψάχνετε για πληροφορίες υγείας στο διαδίκτυο, το βρίσκετε εύκολο ή δύσκολο να αποφασίσετε αν οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες ή όχι;
  • Προσδιορισμός της συνάφειας: Όταν ψάχνετε για πληροφορίες υγείας στο διαδίκτυο, σας φαίνεται εύκολο ή δύσκολο να  επιλέξτε ανάμεσα σε όλες τις πληροφορίες που βρίσκετε;
  • Προσθήκη περιεχομένου: Έχετε ποτέ δημοσιεύσει μια ιατρική ανασκόπηση; Δημοσίευσε ένα μήνυμα σε ένα φόρουμ υποστήριξης από ομοτίμους ή μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης;
  • Προστασία της ιδιωτικής ζωής: Έχετε ποτέ μοιράσει προσωπικές πληροφορίες υγείας (εσείς, ή άλλοι) με άλλους στο διαδίκτυο; Έχετε πρόσβαση στο δικό σας ηλεκτρονικό μητρώο υγείας;

Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να δείξει ότι η συμμετοχή των εκπαιδευομένων είναι χρήσιμη, με εκφράσεις όπως «ευχαριστώ», ή «αυτό ήταν αρκετά χρήσιμο».

  • Διάρκεια: 30 λεπτά
  • Εργαλεία: Ενότητα 1 – 1.1.2 Δυναμική της ομάδας — Έννοια του ψηφιακού αλφαβητισμού στην υγεία (PPT)

 

Διάλλειμα: 15 λεπτά.

Δράση 1.1.3 Δυναμική ομάδας: πρακτικό παράδειγμα

Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτής θα παρουσιάσει ένα πρακτικό παράδειγμα. Αυτό το πρακτικό παράδειγμα θα αποτελείται από ένα πρόβλημα (το οποίο ο εκπαιδευτής θα παρουσιάσει σε πρώτο πρόσωπο). Αν και το συγκεκριμένο παράδειγμα/πρόβλημα θα αναπτυχθεί στο εκπαιδευτικό υλικό, δίνεται ένα παράδειγμα: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, είχα πυρετό/ξηρό βήχα. Θέλω να ξέρω αν έχω συμπτώματα COVID, αλλά δεν ξέρω πώς να το κάνω. Επιπλέον, δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που έχω συμπτώματα. Μπορείς να με βοηθήσεις να λύσω το πρόβλημά μου; Τι να κάνω; Τι πρέπει να χρησιμοποιήσω για να λύσω το πρόβλημά μου; Πώς θα πρέπει να αναζητήσω πληροφορίες στο διαδίκτυο; Ποια ιστοσελίδα πρέπει να επιλέξω για να πάρω πληροφορίες; Πώς μπορώ να μάθω για τα επόμενα βήματα;

  • Διάρκεια: 30 λεπτά
  • Εργαλεία: Ενότητα 1 – 1.1.3 Πρακτικό παράδειγμα (PPT)

Κατά τη διάρκεια αυτής της ενότητας, ο εκπαιδευτής θα πρέπει να λάβει σημειώσεις και να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της δραστηριότητας, η οποία θα πρέπει να καταλήξει, σε κάθε περίπτωση, με μια παρουσίαση της έννοιας του ψηφιακού αλφαβητισμού (σε όλες τις διαστάσεις της). Κλείνοντας, ο εκπαιδευτής θα πρέπει να παρουσιάσει τις διαστάσεις του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας και να δώσει έναν περιεκτικό ορισμό του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας.

Δράση 1.1.4 Έρευνα σχετικά με τις προηγούμενες γνώσεις

Θα διανεμηθεί ερωτηματολόγιο στους συμμετέχοντες προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τους συμμετέχοντες σχετικά με τις δεξιότητές τους στον ψηφιακό αλφαβητισμό στην υγεία και ορισμένα δεδομένα ένταξης/κοινωνικής ένταξης. Ακόμη και αν οι γνώσεις των εκπαιδευομένων σχετικά με την έννοια του αλφαβητισμού υγείας έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα της συνεδρίας, είναι προτιμότερο να εισαχθεί το ερωτηματολόγιο στο τέλος της συνεδρίας, ώστε να μπορέσουν να δώσουν το πλαίσιο στα θέματα και να κατανοήσουν το λεξιλόγιο λίγο καλύτερα. Η διαχείριση αυτών των ερωτηματολογίων θα επαναληφθεί στο τέλος της κατάρτισης (μετά την τελευταία συνεδρία ΠΕΔ_6), προκειμένου να παρατηρηθεί η εξέλιξη των εκπαιδευομένων.

  • Διάρκεια: 45 λεπτά
  • Εργαλεία:
    • Eνότητα 1 – 1.1.4 Έρευνα πάνω στις προηγούμενες γνώσεις σχετικές με τον ψηφιακό αλφαβητισμό υγείας
    • Τυπωμένο Ερωτηματολόγιο

Δράση 1.1.5 Λήξη — ανασκόπηση

Ο εκπαιδευτής συνοψίζει το περιεχόμενο της συνεδρίας και προσπαθεί να αποσαφηνίσει πιθανές αμφιβολίες και ερωτήσεις. Ο εκπαιδευτής καλεί τους εκπαιδευόμενους για την επόμενη εκπαιδευτική συνεδρία πρόσωπο με πρόσωπο. Ο εκπαιδευτής εξηγεί τις δραστηριότητες που οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να εκτελούν έξω από την τάξη.

  • Διάρκεια: Σε 10 λεπτά.
  • Εργαλεία: Ενότητα 1 – 1.1.5 Λήξη – ανασκόπηση (PPT)

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ