Δια ζώσης συνεδρία 3.1: Κατευθυντήριες γραμμές, διάρκεια και εργαλεία (Ημέρα 1)

 

teacher-icon-27.png

  • Τύπος: Δια ζώσης συνεδρία, πρόσωπο με πρόσωπο)
  • Διάρκεια:
    • 2 ώρες, 45 λεπτά
  • Περιεχόμενο
    1. Εισαγωγή
    2. Τι χρειάζομαι για να είμαι χρήστης του συστήματος υγείας
    3. Τι θα κάνατε; Μέρος 1
    4. Τι θα κάνατε; Μέρος 2
    5. Λήξη - ανασκόπηση ημέρας

Εκπαιδευτικό υλικό

Ημέρα 1

Δράση 3.1.1 Εισαγωγή

Μόλις οι συμμετέχοντες είναι στην τάξη, ο εκπαιδευτής θα εισαγάγει τους στόχους της συνεδρίας, συμπεριλαμβανομένων των μαθησιακών στόχων, των δραστηριοτήτων και του σχεδιασμού.

  • Διάρκεια: 10 λεπτά
  • Εργαλείο: Ενότητα 3 - 3.1.1. Εισαγωγή στην Πρακτική Εκπαιδευτική Δραστηριότητα (PTT)

Δράση 3.1.2 Τι χρειάζομαι για να είμαι χρήστης του συστήματος υγείας

Η δραστηριότητα αυτή έχει ως στόχο να παρουσιάσει, σε κάθε χώρα, το νομικό πλαίσιο κάθε χώρας σχετικά με την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εστιάζοντας στις βασικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι μετανάστες για να γίνουν δικαιούχοι του εθνικού συστήματος υγείας και στις βασικές δράσεις που πρέπει να ακολουθήσουν.

Για να γίνει αυτό, ο εκπαιδευτής θα πραγματοποιήσει δύο δράσεις: Πρώτα απ’ όλα, θα δοθεί ορισμός του εθνικού συστήματος υγείας ως συνόλου υπηρεσιών υγείας της κρατικής διοίκησης και των υπηρεσιών υγείας των περιοχών της χώρας. Κατά τη διάρκεια αυτού του ορισμού, θα πρέπει να γίνει αναφορά στο γεγονός ότι το σύστημα υγείας σε μια δεδομένη χώρα περιλαμβάνει επίσης ιδιωτικές υπηρεσίες, και πρέπει να σημειωθεί το ζωτικό έργο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο αυτό. Θα ακολουθήσει μια απλή ερώτηση: γνωρίζετε πώς λειτουργεί το εθνικό σύστημα υγείας; Είχατε ποτέ κάποιο πρόβλημα, ή έπρεπε να επαναλάβετε μια διαδικασία επειδή δεν ξέρετε πώς λειτουργεί το εθνικό σύστημα υγείας εδώ στη χώρα; Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να συγκεντρώνει με κάποιο τρόπο (αναγραφή, σημειωματάριο κ.λπ.) τις κύριες αμφιβολίες και ερωτήσεις που έχουν οι συμμετέχοντες σχετικά με τη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας, καθώς αυτό θα είναι σχετικό για τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Προτείνεται ο εκπαιδευτής, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η ΠΕΔ, να ρωτήσει εκ νέου τους συμμετέχοντες εάν εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες αμφιβολίες για το εθνικό σύστημα υγείας ή όχι.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν ένα σύντομο βίντεο που θα εξηγεί αυτό το θέμα, ακολουθούμενο από μια συζήτηση. Οι συμμετέχοντες θα ερωτηθούν αν έχουν κατανοήσει το περιεχόμενο του βίντεο και, αν όχι, θα ακολουθήσει συζήτηση. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο αν βρήκαν το βίντεο χρήσιμο, αν το κατάλαβαν και αν ήταν εξοικειωμένοι με τις έννοιες που εξηγούνται στο βίντεο.

Δράση 3.1.3 Δυναμική ομάδα: Τι θα έκανες; Μέρος 1.

Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώση, με πρακτικό και δυναμικό τρόπο, σχετικά με τη βασική λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας υποδοχής. Για να γίνει αυτό, οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν σε ζεύγη (ή μεγαλύτερες ομάδες) και θα συζητήσουν μεταξύ τους πώς να λύσουν τις ερωτήσεις που τους τίθενται. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιλύσουν αυτά τα ζητήματα στην υπόλοιπη τάξη και, αν τους ζητηθεί, θα ξεκινήσουν μια συζήτηση. Τα σενάρια που θα συζητηθούν θα περιλαμβάνουν βασικά ερωτήματα σχετικά με την πλοήγηση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, ξεκινώντας από την αρχή. Τα σενάρια αυτά θα είναι κοινά σε όλες τις χώρες (αν και τα ειδικά για κάθε χώρα ζητήματα και σενάρια μπορούν να εισαχθούν, εάν χρειαστεί) και, φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο θα επιλυθούν οι διαφορετικές καταστάσεις θα εξαρτηθεί από τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε κάθε χώρα.

Η μέθοδος για την εκτέλεση της δραστηριότητας είναι η ακόλουθη:

  • Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες 3-4 ατόμων.
  • Διαφορετικά θέματα ή ερωτήσεις τίθενται για ομαδική συζήτηση.
  • Ένα εύλογο χρονικό διάστημα παρέχεται για να συζητήσουν μεταξύ τους.
  • Παρέχεται χρόνος στους συμμετέχοντες να εξηγήσουν στις άλλες ομάδες το σενάριο που έλαβαν και πώς θα το λύσουν.
  • Ενθαρρύνεται μια σύντομη συζήτηση για το πώς η ομάδα έχει λύσει το σενάριο.
  • Εξηγήστε, με απλό και απλό τρόπο, τη βασική λειτουργία του συστήματος υγείας στην περιοχή του υπό συζήτηση ζητήματος, επιβεβαιώνοντας ή αντικρούοντας τη λύση στην οποία κατέληξαν οι ομάδες.

Τα κοινά σενάρια που πρέπει να επιλυθούν από τους συμμετέχοντες στη συνεδρία θα αφορούν τα ακόλουθα θέματα:

  1. Έκτακτη ανάγκη/επείγον περιστατικό
  2. Γενική εισαγωγή/νοσηλεία (κάρτα υγείας, αριθμός κοινωνικής ασφάλισης)
  3. Οικογενειακός γιατρός
  4. Νοσοκομείο/ειδικός ιατρός
  5. Οδοντιατρικές υπηρεσίες
  6. Ψυχολόγος
  7. Φαρμακείο
  8. Εμβολιασμοί

Αυτή η δραστηριότητα θα χωριστεί σε δύο δράσεις, που χωρίζονται από ένα διάλειμμα. Στην πρώτη δράση, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν το πρώτο μισό των ερωτήσεων και, στην επόμενη δράση, το δεύτερο μισό.

Το εργαλείο κατάρτισης που θα αναπτυχθεί για την υποστήριξη αυτής της δραστηριότητας είναι ο διαδικτυακός χάρτης του εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης: θα αποτελείται από μια συνοπτική και σαφή περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στις ακόλουθες ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα. Ο εν λόγω ηλεκτρονικός χάρτης περιέχει, εκτός από τις βασικές πληροφορίες για καθεμία από τις προαναφερθείσες διαστάσεις, λεξιλόγιο βασικών όρων. Ο χάρτης αυτός θα δώσει στους συμμετέχοντες πρόσβαση σε βασικές γνώσεις σχετικά με τη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας, ώστε να είναι σε θέση να τον εφαρμόσουν για να επιλέξουν τη σωστή στρατηγική σε περίπτωση προβλημάτων υγείας (τους δικούς τους ή την οικογένειά τους). Η ανάπτυξη των πληροφοριών θα περιλαμβάνει θέματα σχετικά με τις πληρωμές για τις εν λόγω υπηρεσίες και συνδέσμους για το πού θα βρείτε επικαιροποιημένες πληροφορίες. Τα σενάρια συζήτησης θα παρέχονται σε χαρτί και ο χάρτης θα χρησιμοποιηθεί για την επακόλουθη επίλυση.

  • Διάρκεια: 50 λεπτά
  • Εργαλεία:
    • Σενάρια που προτείνονται σε κάρτες + διαδικτυακό χάρτη.
    • Eνότητα 3 – 3.1.3 & 3.14 Τι θα κάνατε; (PTT)

Διάλλειμα: 10 λεπτά

Δράση 3.1.4 Δυναμική ομάδα: Τι θα έκανες; Μέρος 2.

Συνέχιση της προηγούμενης συνεδρίας, χρησιμοποιώντας το δεύτερο ήμισυ των προς συζήτηση ερωτήσεων.

  • Διάρκεια: 50 λεπτά
  • Εργαλεία:
    • Σενάρια που προτείνονται σε κάρτες + διαδικτυακό χάρτη.
    • Eνότητα 3 – 3.1.3 & 3.14 Τι θα κάνατε; (PTT)

Δράση 3.1.5 Ανασκόπηση

Ο εκπαιδευτής συνοψίζει το περιεχόμενο της συνεδρίας και προσπαθεί να αποσαφηνίσει πιθανές αμφιβολίες και ερωτήσεις. Ο εκπαιδευτής καλεί τους εκπαιδευόμενους για την επόμενη δια ζώσης εκπαιδευτική συνεδρία. Ο εκπαιδευτής εξηγεί τις δραστηριότητες που οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να εκτελούν έξω από την τάξη. Ο εκπαιδευτής θα καλέσει τους συμμετέχοντες στο κέντρο υγείας όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη προσωπική δραστηριότητα.

  • Διάρκεια: 10 λεπτά.
  • Εργαλεία: Ενότητα 3 - 3.1.5 Λήξη - Ανασκόπηση