Δια ζώσης συνεδρία 4.2: Κατευθυντήριες γραμμές, διάρκεια και εργαλεία

 

teacher-icon-27.png

  • Τύπος: Δια ζώσης συνεδρία, πρόσωπο με πρόσωπο
  • Διάρκεια: 2 ώρες 
  • Περιεχόμενο
    1. Ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων
    2. Ψηφιακή επικοινωνία
    3. Κλείσιμο - Ανασκόπηση

Δράση 4.2.1 Ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων

Αυτό το μέρος του ΠΕΔ 4 «Ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής» περιλαμβάνει έννοιες και βασικές συμβουλές και έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο καθώς και να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να αποφασίσετε εάν ένας ιστότοπος είναι αξιόπιστος.

Θεωρητικό μέρος: Οι έννοιες της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας ακολουθούντους ορισμούς του εγγράφου «Ευρωπαϊκό πλαίσιο ψηφιακών ικανοτήτων για τους πολίτες»[1].

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη ικανοτήτων σε σχέση με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα προστασίας των συσκευών, του περιεχομένου, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικὀτητας στο ψηφιακό περιβάλλον. Αυτή η δράση στοχεύει  στην προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας, της ευημερίας και της κοινωνικής ένταξης (είναι δυνατόν να αναφερθεί το θέμα σχετικά με το πώς να αναγνωρίσουμε τα φαινόμενα του διαδικτυακού εκφοβισμού και ανταλλαγής μηνυμάτων (φωτογραφίες, βίντεο) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη επίγνωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ψηφιακών τεχνολογιών/συσκευών.

Πρακτική δραστηριότητα:

  • Ο εκπαιδευτής δείχνει πώς να εγκαθιστά κάποιος πρόγραμμα περιήγησης ιστού (π.χ. λήψη του Google Chrome) και ορισμένες διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων περιήγησης (π.χ. τη σύνδεση του Google Chrome με την Google ως μηχανή αναζήτησης, τη σύνδεση του Edge με την μηχανή αναζήτησης bing).
  • Στη συνέχεια το θέμα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας συζητείται. Ως εκ τούτου, ο εκπαιδευτής εξηγεί, ότι τα διαφορετικά προγράμματα περιήγησης (web-browsers) μπορούν να έχουν διαφορετική ρύθμιση προστασίας της ιδιωτικότητας (μόνο λίγα στοιχεία).
  • Το επόμενο μέρος αφορά το πώς να αποφασίσετε αν μια ιστοσελίδα είναι ασφαλής και αν είναι εντάξει να εισάγετε προσωπικές πληροφορίες σε αυτήν ή να αγοράσετε πράγματα από αυτήν. Θα πρέπει να εφαρμόζονται κριτήρια, τα οποία είναι σημαντικά για να αποφασίζει κάποιος αν μια ιστοσελίδα είναι αξιόπιστη («https» στην αρχή ενός συνδέσμου, υπάρχει ένα κείμενο αναφοράς για το ποιος είναι υπεύθυνος για τον ιστότοπο κ.α.). Ο εκπαιδευτής μπορεί να ρωτήσει τους συμμετέχοντες αν έχουν κάποιες ιδέες για τα ποια κριτήρια πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να αποφασίσουν αν μια σελίδα είναι αξιόπιστη. Τα αποτελέσματα μπορούν να συλλεχθούν σε ένα πίνακα, flipchart, αφίσα ή απευθείας στο PowerPoint.
    • Ομαδικές εργασίες: Στο τέλος, οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε διαφορετικές ομάδες. Κάθε ομάδα λαμβάνει μελέτες περιπτώσεων (εναλλακτικά: αντί για μελέτες περιπτώσεων, ίσως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους αποτελέσματα αναζήτηση κατά την διεξαγωγή των ΠΕΔ 2 και 3 που ασχολούνται με διαφορετικές καταστάσεις, όπου είναι απαραίτητο, προκειμένουνα αποφασίσουν αν η σελίδα είναι αξιόπιστη ή όχι. Όλες οι ομάδες πρέπει να αιτιολογούν την απόφασή τους.
    • Σύνδεσμος προς το ΠΕΔ
  • Διάρκεια: 45-60 λεπτά
  • Εργαλείο: Ενότητα 4-4.2.1 Ασφάλεια και ιδιωτικότητα (PPT)

Διάλειμμα: 10-15 λεπτά

[1]Riina Vuorikari, R., Carretero Gomez, S., Punie, Y., Van Den Brande, G. (2017). DigComp 2.1: το πλαίσιο ψηφιακών ικανοτήτων για τους πολίτες με οκτώ επίπεδα επάρκειας και παραδείγματα χρήσης. Λουξεμβούργο, Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. doi: 10.2760/38842.

Δράση 4.2.2 Ψηφιακή επικοινωνία

Το μέρος αυτό παρέχει μια επισκόπηση των διαφόρων τρόπων επικοινωνίας στο ψηφιακό περιβάλλον εν γένει (οι πρακτικές δραστηριότητες είναι στο DPTA 6).

  • Στην αρχή, ο εκπαιδευτής μπορεί να ρωτήσει τους συμμετέχοντες τους τρόπους επικοινωνίας που χρησιμοποιούν στο ψηφιακό περιβάλλον και αν κάνουν διάκριση μεταξύ των εργαλείων επικοινωνίας, ανάλογα με το ποιο άτομο θέλουν να επικοινωνήσουν ή με το θέμα για το οποίο θέλουν να επικοινωνήσουν.
  • Το επόμενο μέρος επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Ο εκπαιδευτής δίνει παραδείγματα, πώς δημιουργείται  ένας λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    • Πρακτική Δραστηριότητα 1: Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν μια προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    • Πρακτική Δραστηριότητα 2: Ρίξτε μια ματιά στο Διαδίκτυο για να βρείτε μια συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (π.χ., ηλεκτρονικό ταχυδρομείο γιατρού κοντά στο σπίτι σας). (Συσχέτιση/σύνδεσμος ΠΕΔ 5, δραστηριότητα 5.4.2)
  • Ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας είναι η χρήση ηλεκτρονικού φόρουμ. Ο εκπαιδευτής εξηγεί τι είναι ένα ηλεκτρονικό φόρουμ και πότε χρησιμοποιείται συνήθως. Ο εκπαιδευτής δίνει επίσης μερικά παραδείγματα. Σύνδεσμος προς το DPTA 6

 

  • Διάρκεια: 45-60 λεπτά
  • Εργαλείο: Ενότητα 4-4.2.2 Ψηφιακή επικοινωνία (PPT)

Δράση 4.2.3 Κλείσιμο – Ανασκόπηση

Ο εκπαιδευτής συνοψίζει το περιεχόμενο της συνεδρίας και προσπαθεί να αποσαφηνίσει πιθανές αμφιβολίες και ερωτήσεις. Ο εκπαιδευτής καλεί τους εκπαιδευόμενους για την επόμενη εκπαιδευτική πρόσωπο με πρόσωπο συνεδρία. Ο εκπαιδευτής εξηγεί τις δραστηριότητες που οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να διεξάγουν εκτός της αίθουσας διδασκαλίας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ακολουθήσουν, εάν το επιθυμούν, τη διαδικτυακή συνεδρία.

  • Διάρκεια: Σε 10 λεπτά.
  • Εργαλείο: Ενότητα 4-4.2.3 Κλείσιμο (PPT)

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΠΕΔ