Δια ζώσης συνεδρία 6.1: Κατευθυντήριες γραμμές, διάρκεια και εργαλεία

 

teacher-icon-27.png

  • Τύπος: Δια ζώσης συνεδρία, πρόσωπο με πρόσωπο
  • Διάρκεια: 2 ώρες
  • Περιεχόμενο
    1. Introduction 
    2. Protecting privacy and personal data in the digital environment
    3.  Digital communication on health information (Part 1 (forum)

Υλικό

DPTA 6 EL.pdf
Handbook 6_EL.pdf
Module 6.1 EL.pptx
Module 6.1 EL.pdf
Διαδικτυακή παρουσίαση Ενότητας 6, μέρος 1

Δράση 6.1.1 Εισαγωγή

Μόλις οι συμμετέχοντες είναι στην τάξη, ο εκπαιδευτής θα εισαγάγει τους στόχους της συνεδρίας, συμπεριλαμβανομένων των μαθησιακών στόχων, των δραστηριοτήτων και του σχεδιασμού.

  • Διάρκεια: 10 λεπτά
  • Εργαλείο: Ενότητα 6 Μέρος 1-6.1.1 Εισαγωγή (PPT)

Δράση 6.1.2 Προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων στο ψηφιακό περιβάλλον

Ο εκπαιδευτής μπορεί να ξεκινήσει με μια σύντομη περίληψη του τι έχουν μάθει μέχρι στιγμής οι συμμετέχοντες:

  1. Πως να χρησιμοποιήσετε μια ψηφιακή συσκευή
  2. Πώς και πού να βρείτε πληροφορίες
  3. Αξιολόγηση των πληροφοριών και της πηγής των πληροφοριών
  4. Τρόποι επικοινωνίας στο ψηφιακό περιβάλλον

Τώρα ήρθε η ώρα να προσθέσετε το μέρος της προστασίας της ιδιωτικότητας.

  • Ως εκ τούτου, αυτή η δράση ξεκινά με ένα brainstorming σχετικά με πιθανούς παράγοντες κινδύνου στο ψηφιακό περιβάλλον. Ο εκπαιδευτής ρωτά τους συμμετέχοντες τι γνωρίζουν για πιθανούς παράγοντες κινδύνου χρησιμοποιώντας ψηφιακές συσκευές και σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Αυτό γίνεται για να προσδιοριστεί αν οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου στο ψηφιακό περιβάλλον. Στόχος είναι η συλλογή παραγόντων κινδύνου όπως οι ιοί υπολογιστών, οι διαδικτυακές απάτες και η σχετική κλοπή ταυτότητας (περισσότεροι παράγοντες κινδύνου παρέχονται από το εκπαιδευτικό υλικό).
  • Στο επόμενο βήμα, επαναλαμβάνονται τα κριτήρια για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασιστεί αν ο ιστότοπος είναι αξιόπιστος: Κείμενα ενημέρωσης , ρύθμιση προστασίας δεδομένων, ιστότοπος ξεκινά με https κ.λπ. Ορισμένα παραδείγματα θα πρέπει να παρουσιαστούν.
  • Ένας άλλος κίνδυνος υπάρχει από τα μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφία (spam). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μάθουν να εντοπίζουν μηνύματα spam. Ως εκ τούτου, παρουσιάζονται παραδείγματα διαφορετικών μηνυμάτων και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αποφασίσουν, ποια είναι τα μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και ποια όχι (Παραδείγματα που παρέχονται από εκπαιδευτικό υλικό).
  • Επίσης, η δημιουργία ενός ασφαλούς κωδικού πρόσβασης είναι σημαντική για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα βασικά κριτήρια για τη δημιουργία ασφαλούς κωδικού πρόσβασης θα πρέπει να συζητηθούν και θα πρέπει να συλλέγονται στον πίνακα/τον πίνακα/το σημείο ισχύος.
  • Πρακτική δραστηριότητα: Πριν από το διάλειμμα, πρέπει να διεξαχθεί μια τελευταία δραστηριότητα. Για να υπάρξει σύνδεση με το ΠΕΔ 5, η αξιολόγηση των προκαθορισμένων δικτυακών τόπων από τη δυναμική δραστηριότητα της ομάδας «τι είδους πληροφορίες μπορούμε να βρούμε στο Διαδίκτυο» μπορεί να επεκταθεί με μερικές ερωτήσεις σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια (π.χ. προστατεύεται η ιδιωτική ζωή του χρήστη; Ο ιστότοπος αναφέρει σαφώς μια πολιτική απορρήτου; Μπορούν οι χρήστες να προστατεύσουν τις πληροφορίες για την υγεία τους;).

 

  • Διάρκεια: 50 λεπτά
  • Εργαλείο: Ενότητα 6 Μέρος 1-6.1.2 Προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων (PPT)

Διάλειμμα 20 λεπτά

Δράση 6.1.3 Ψηφιακή επικοινωνία σχετικά με τις πληροφορίες για την υγεία (φόρουμ)

Το επόμενο μέρος της συνεδρίας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευαισθησία των δεδομένων υγείας. Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε ποιες πληροφορίες μπορούν να αποκαλυφθούν από τον εαυτό σας στο ψηφιακό περιβάλλον, π.χ. σε μια δημοσίευση σε ένα ηλεκτρονικό φόρουμ, και ποιες πληροφορίες δεν θα πρέπει να δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο.

Ομαδικές εργασίες: Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε διαφορετικές ομάδες (3-5 συμμετέχοντες). Κάθε ομάδα λαμβάνει περιπτωσιολογικές μελέτες ατόμων που περιγράφουν το πρόβλημα υγείας τους σε ένα ηλεκτρονικό φόρουμ. Το επόμενο βήμα είναι να συζητήσουμε στις ομάδες ποιες περιπτωσιολογικές μελέτες περιλαμβάνουν πάρα πολλές προσωπικές πληροφορίες. Κάθε ομάδα θα πρέπει να συλλέγει τις πληροφορίες που είναι πολύ ιδιωτικές σε ένα φύλλο χαρτιού. Στο τέλος, συζητούν όλοι μαζί ολομέλεια, ποιες πληροφορίες είναι πολύ προσωπικές και συλλέγουν μερικούς γενικούς όρους (π.χ. επώνυμο, γενέθλια ή ειδικές ιατρικές αξίες) στον πίνακα/λευκό πίνακα ή Power Point. Κάθε συμμετέχων πρέπει να καταγράψει τους γενικούς όρους, έτσι ώστε ο καθένας να έχει ένα είδος «κατάλογο ελέγχου» σχετικά με τις πληροφορίες που δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται κατά την επικοινωνία σχετικά με προβλήματα υγείας στο ψηφιακό περιβάλλον.

  • Διάρκεια: 50 λεπτά
  • Εργαλεία: Ενότητα 6 Μέρος 1-6.1.3 Ψηφιακή επικοινωνία σχετικά με τις πληροφορίες για την υγεία (φόρουμ) (PPT)
    • Διαφάνειες: 23-29