Δια ζώσης συνεδρία 4.1: Κατευθυντήριες γραμμές, διάρκεια και εργαλεία

 

teacher-icon-27.png

  • Τύπος: Δια ζώσης συνεδρία, πρόσωπο με πρόσωπο
  • Διάρκεια: 2 ώρες 
  • Περιεχόμενο
    1. 'Εναρξη (ημέρα 1)
    2. Πρακτική δραστηριότητα: Γνωριμία με διαφορετικές ψηφιακές συσκευές
    3. Πρακτική δραστηριότητα: Αναζήτηση στο Διαδίκτυο

Eκπαιδευτικό Υλικό

DPTA 4 EL.pdf
Handbook 4_EL.pdf
Module 4 EL.pdf
Module 4 EL.pptx
Διαδικτυακή παρουσίαση Ενότητας 4

Δράση 4.1.1 Έναρξη

Μόλις οι συμμετέχοντες φτάσουν στην τάξη, ο εκπαιδευτής θα εισαγάγει τους στόχους της συνεδρίας, συμπεριλαμβανομένων των μαθησιακών στόχων, των δραστηριοτήτων και του σχεδιασμού.

Στην εισαγωγή αυτής της συνεδρίας , ο εκπαιδευτής υπενθυμίζει μέρος του περιεχομένου που προέκυψε σε προηγούμενες ΠΕΔ και ιδίως στο ΠΕΔ 1.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ο ορισμός του ψηφιακού αλφαβητισμού για την υγεία, όπως προέκυψε από τη συλλογική ανάλυση του ΠΕΔ 1.

Οι δραστηριότητες αυτής της ενότητας είναι όλες πρακτικές: αφορούν τη χρήση εργαλείων ΤΠΕ και την εστίαση στην αναζήτηση στο Διαδίκτυο, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, την ψηφιακή επικοινωνία.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει κατά την εισαγωγή να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι η έννοια του ψηφιακού αλφαβητισμού στον τομέα της υγείας δεν αφορά μόνο τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη χρήση της τεχνολογίας και των συσκευών (αλφαβητισμός ΤΠΕ, αλφαβητισμός στον υπολογιστή), αλλά αναφέρεται μάλλον σε μια προοπτική στην οποία το Διαδίκτυο είναι ένα οικοσύστημα και μια αντανάκλαση της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, απαιτούνται δεξιότητες σχετικά με το ψηφιακό περιβάλλον, την αξιολόγηση, την αξιοπιστία, την προσοχή και ιδιαίτερα την κριτική σκέψη.

Συνιστάται, προκειμένου να γίνει πιο προσιτός ο εκπαιδευτής και να υπάρξει μια στενότερη σχέση εκπαιδευτή-εκπαιδευόμενου, ο εκπαιδευτής να επισημαίνει ότι, καθώς η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς, η ψηφιακή παιδεία είναι κάτι που πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς και ότι ο ίδιος ο εκπαιδευτής πρέπει να δίνει προσοχή σε αυτά τα θέματα.

  • Διάρκεια: 10 λεπτά
  • Εργαλείο: Ενότητα 4-4.1.1 Εισαγωγή (PPT)

Δράση 4.1.2 Πρακτική δραστηριότητα: Γνωριμία με διαφορετικές ψηφιακές συσκευές

Στην αρχή αυτής της πρακτικής δραστηριότητας, παρουσιάζονται διαφορετικές ψηφιακές συσκευές (έξυπνο τηλέφωνο, tablet, υπολογιστής) ως εισαγωγή στη χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος. Η δραστηριότητα αυτή έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει τις διάφορες πιθανές χρήσεις των διαφόρων ψηφιακών συσκευών, καθώς ορισμένες δραστηριότητες στο ψηφιακό περιβάλλον είναι ευκολότερο να διεξαχθούν με έναν υπολογιστή (π.χ. σύνταξη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συλλογή πληροφοριών), ενώ ορισμένες άλλες είναι πιο εύκολο να διεξαχθούν με ένα έξυπνο τηλέφωνο (π.χ. κοινωνικές επικοινωνίες, όπως το WhatsApp).

Για να γίνει η εκπαίδευση πιο διαδραστική, ο εκπαιδευτής ρωτά τους συμμετέχοντες ποιες συσκευές χρησιμοποιούν συνήθως και ξεκινά μια συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις σχετικά με το ποιες συσκευές θεωρούν χρήσιμες για ποιες ενέργειες. Οι διαφορές που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπορούν να συλλεχθούν σε ένα πίνακα, ένα flipchart, αφίσα, ή απευθείας στο PowerPoint.

Στο τέλος της δραστηριότητας, δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι οι συσκευές που παρουσιάζονται είναι αυτές που χρησιμοποιούνται συχνότερα. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορα είδη αυτών καισε σχέση με αυτό, είναι σημαντικό να εξεταστεί το γεγονός ότι ο ψηφιακός αλφαβητισμός είναι μια γενική γνώση  και όχι στατική, στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τους τρόπους χρήσης της.

Πρακτική δραστηριότητα: Μετά τη συζήτηση, ο εκπαιδευτής παραδίδει τις διαφορετικές ψηφιακές συσκευές στους συμμετέχοντες. Εάν δεν υπάρχουν αρκετές ψηφιακές συσκευές για όλους τους συμμετέχοντες, οι συμμετέχοντες μπορούν να χωριστούν σε ομάδες. Κάθε ομάδα/συμμετέχων θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει όλες τις ψηφιακές συσκευές.

  • Διάρκεια: 45-60 λεπτά
  • Εργαλείο: Ενότητα 4-4.1.2 Γνωρίζοντας διαφορετικές ψηφιακές συσκευές διαφορετικές ψηφιακές συσκευές (έξυπνο τηλέφωνο, tablet, υπολογιστής) (PPT)

Διάλειμμα : 10-15 λεπτά

Δράση 4.1.3 Πρακτική δραστηριότητα: Αναζήτηση στο Διαδίκτυο

Η δράση αυτή θα πρέπει να παρέχει ορισμένες πρώτες πληροφορίες σχετικά με την αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο.

Στην αρχή, ο εκπαιδευτής δείχνει πώς να ξεκινά κάποιος ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού και πού να εισάγει τις διευθύνσεις διαδικτύου. Δεδομένου ότι η περιήγηση στο Διαδίκτυο μπορεί να διαφέρει μεταξύ των γλωσσών και των χωρών, παρέχεται ένα παράδειγμα σχετικά με τις διαφορές στην πλοήγηση στο μενού μεταξύ των διαφόρων γλωσσών και χωρών.

Μετά από αυτό το εισαγωγικό μέρος, εμφανίζονται διαφορετικές μηχανές αναζήτησης, οι οποίες συμπληρώνονται από σύντομες εξηγήσεις των διαφορών τους.

Το επόμενο μέρος είναι για το πώς να βρείτε καλές λέξεις-κλειδιά για να βρείτε τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν. Η συζήτηση: Για αυτό, εμφανίζονται διαφορετικά παραδείγματα κειμένων αναζήτησης και οι συμμετέχοντες μπορούν να συζητήσουν σε ομάδες για το ποιές είναι οι καλύτερες. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσουμε για την σειρά εμφάνισης των πληροφοριών. Τα πιο σημαντικά είναι τα πρώτα; Ή υπάρχουν άλλες πτυχές που επηρεάζουν τη ρύθμιση των πληροφοριών; (Συσχέτιση με  την ΠΕΔ 5, δράση 2.2)

  • Διάρκεια: 60 λεπτά
  • Εργαλείο: Ενότητα 4-4.1.3 Αναζήτηση στο Διαδίκτυο (PPT)

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ